Wat schrijft de Wet voor??
Omdat wij aangegeven hebben dat wij met u meedenken, en dan verder willen gaan dan alleen de technische kanten van de trailer, hebben wij hier een aantal onderwerpen met betrekking tot de Wetgeving voor u op een rij gezet.
Voor u overzichtelijk en zeker belangrijk om u te weten:
Wat is de toegestane maximum massa van mijn aanhanger?
De toegestane maximum massa is de massa van de lege aanhangwagen plus de maximaal toegestane lading.
bron: RDW.
Aanhangers met of zonder kentekenregistratie.
Sinds 1 september 2003 moeten alle aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg een kentekenbewijs en een bijbehorende kentekenplaat hebben.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft bepaald dat de witte nummerplaten voor aanhangend materieel zonder eigen kenteken (tot 750 kg.) zoals lichte aanhangers en fietsdragers sinds 1 februari 2003 verplicht zijn.
bron: RDW.
Een aanhangwagen met kenteken kopen.
Als u een aanhangwagen koopt, moet het kentekenbewijs op uw naam worden gezet. Let u er dus op dat zowel het complete kentekenbewijs als de GAIK-kentekenplaat aanwezig zijn.
Als dat niet zo is, moet u ervoor zorgen dat de eigenaar of houder (de verkoper) van het voertuig voordat de overdracht plaatsvindt alsnog zorgt voor de juiste kentekendocumenten en/of -plaat.
Voor het overschrijven van een kentekenbewijs moet u minstens 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Wij van ZuidzijdeTrailers zijn een RDW erkend voertuigbedrijf en beschikken over de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigbranche (TV), bij ons kan het kentekenbewijs direct op uw naam worden gezet. Een uitzondering hierop vormt de tenaamstelling voor stichtingen, hiervoor moet u naar het postkantoor. Voor een zakelijke tenaamstelling is een origineel uittreksel KvK vereist.
Om een kentekenbewijs op uw naam te laten zetten hebt u nodig:
Een geldig legitimatiebewijs
Het Tenaamstellingsbewijs
Het Overschrijvingsbewijs
Om een gebruikte aanhangwagen in te ruilen of te verkopen moet U altijd een 3 delig kenteken meenemen.
Dus: Deel 1 a
Deel 1 b
Overschrijvingsbewijs
bron: RDW.
Welk rijbewijs is vereist voor het rijden met een aanhanger of trailer?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken mag je met een B rijbewijs ook met een aanhanger rijden. Zolang de maximum massa (=ledig gewicht + laadvermogen) maar niet boven de 750kg. komt. Of deze wagen nou geremd of ongeremd is doet niet ter zake.
Mocht de wagen geremd zijn dan is deze meestal voorzien van een kenteken, dit om aan de politie te kunnen laten zien wat de aanhangwagen mag laden, wat de maximum massa is, enz.. In sommige gevallen is de wagen geremd zonder kenteken en mag dan dus maar gebruikt worden tot een maximum massa van 750kg.
Wanneer U met een geremde wagen met kenteken wilt gaan rijden moet U eerst uitzoeken wat het trekkend voertuig weegt. Dit is dus het eigen gewicht.
Regel 1: Deze waarde moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de maximum massa van de aanhanger.
Wanneer dit klopt moet ook nog aan regel 2 voldaan worden. Deze houdt in dat de combinatie niet zwaarder mag zijn dan 3500kg. Dus maximum massa aanhanger + maximum massa trekkend voertuig.
Let op dat een lege bestelbus nu opeens erg zwaar wordt (het laadvermogen word er bijgeteld ook al ligt er geen lading in) en dat de 3500kg. grens al snel is overschreden. Let er ook op dat een personenauto ook een laadvermogen heeft.
Voorbeeld. Maximum massa aanhanger: 1500 kg.:
Mercedes vito eigen gewicht: 1500kg. (met in dit voorbeeld een laadvermogen van 600kg)
Regel 1 geeft aan dat er met een B rijbewijs mee gereden mag worden.
Maximum massa aanhanger + maximum massa mercedes vito = 1500 + 2100 = 3600kg.
Dus volgens regel 2 mag er niet mee gereden worden met een B rijbewijs.
Met rijbewijs B-E wordt het een ander verhaal. Op het kenteken van het trekkend voertuig staat wat er aan de trekhaak mag hangen. Dit is dus het eigen gewicht van de aanhanger + een bepaalde lading. Hou hierbij ook de capaciteit van de aanhanger in de gaten.
Voorbeeld. Eigen gewicht van een dubbele autotransporter van 9 meter lang: 1500 kg.
Maximum toelaatbaar aanhangergewicht geremd. 1600kg. (dus een middenklasse auto)
Er mag op dit moment nog maar 100 kg. geladen worden.
Dat de aanhanger een maximum massa heeft van 3500kg. is geheel niet van belang. Ook is het niet van belang dat de totale combinatie op papier zwaarder is dan 3500 kg.
Vaak wordt er onterecht bekeurd op het bovenstaande verhaal omdat het B-E rijbewijs verward word met het B-rijbewijs.
Ons advies daarom is om 3 kopieen te maken:
Kenteken Auto
Kenteken Aanhanger
Rijbewijs.
Met deze 3 kopieen gaat U in beroep en U zult zien dat de politie u meestal (wel goed lezen!) onterecht heeft bekeurd.
Voor vragen over bovenstaande kunt U altijd even telefonisch contact met ons opnemen. Houd dan wel bovenstaande documenten bij de hand.
Is een mistachterlicht op een aanhanger of trailer verplicht?
Sinds1 juli 2006 moeten aanhangwagens tot 750 kg verplicht voorzien zijn van een of meer mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhanger. Wel geldt er een uitzondering: indien de trekkende auto geen mistachterlicht heeft, dan hoeft de aanhangwagen die ook niet te hebben. Voor aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750 kg (dus voorzien van een eigen kenteken) geldt dat zij één of twee mistachterlichten moeten hebben, als ze zijn gebouwd na 31 december 1997. Als de aanhangwagen eerder is toegelaten, is een mistachterlicht niet verplicht.
bron: BOVAG.
Buitenland
Als u met een aanhangwagen naar het buitenland wilt, dan is een groene kaart benodigd waaronder minimaal een WA-dekking moet vallen.
Dit kunt u controleren door te kijken of er een F-clausule vermeld staat, specifiek voor aanhangers.
Uw aanhangwagen wordt dan automatisch meeverzekerd en valt onder de WA-dekking van uw auto.
In verband met eventueel no-claim verlies kunt u overwegen om de aanhangwagen apart op te geven bij uw verzekeraar. Uiteraard is het belangrijk dat u het geldige kentekenbewijs bij uw aanhangwagen of trailer meeneemt.
Veetransport
Veetransport brengt een aantal specifieke eisen met zich mee, aanhangwagens voor bedrijfsmatig veetransport dienen jaarlijks te worden gekeurd door de Rijksdienst voor Vee en Vlees, voor privé gebruik van aanhangers voor veetransport is deze verplichte keuring recentelijk afgeschaft.
Bordje “paardenvervoer” of “veevervoer”:
Formeel wordt uitgegaan van de regelgeving zoals vermeld in de Transportverordening 1/2005.
Let wel deze informatie gaat alleen op indien er sprake is van een ‘economisch activiteit’ en is dus niet van toepassing op particulieren. Ook is het voor particulieren niet verplicht om op de trailer een bordje te hebben.
bron: BOVAG.
Algemeen
Indien uw gezichtsveld in de binnenspiegel wordt belemmerd door een aanhangwagen zijn 2 zijspiegels verplicht, deze spiegels dienen een minimale oppervlakte van 50 cm² te hebben.
De maximale breedte van uw aanhangwagen met belading is 2.55 meter, steekt de lading uit dan is een markeringsbord noodzakelijk.
Let met het beladen van een aanhanger op gelijkmatige beladings verdeling, de kogeldruk moet altijd tussen de 45 en de 75 kilogram zijn.
bron: BOVAG.